En

virtuális valóság

lakberendezési látványtervek

Lakberendezési látványtervek már VR szemüvegen keresztül is

A kézi rajzoktól eljutottunk a számítógépes látványtervekig, innen egy lépéssel a 3D tervekig, de ma már akár be is léphetünk a megtervezett térbe. A K.K. Beltér Stúdió bemutatja, hogy mindez hogyan is működik.

A K.K. Beltér Stúdió megrendelője új otthonát klasszikusnak, elegánsnak, csillogónak álmodta meg. Azonban ezek a jellegzetes jegyek finoman letisztult minőségi anyagokból készülő modern bútordarabokkal is kiegészülnek. A nappalival közös étkezőben a fehér az uralkodó szín, a székeket és a foteleket is finom ívek jellemzik. A látványos óra és az üvegezett vitrinszekrény is fényes egységes keretet kapott, a látványelemek sorát pedig a modern design lámpák emelik. 

 A látványos óra és az üvegezett vitrinszekrény is fényes egységes keretet kapott, a látványelemek sorát pedig a modern design lámpák emelik. 

A konyhában a fafelületek barna árnyalata és a fényes fehér korpuszok koncepciózusan viszik tovább az alapötletet, ám itt már tökéletesen modern kivitelben, zöldes konyhafal burkolattal.

Így születtek meg a finom eklektikával fűszerezett otthon látványtervei, amit már a 21. század legújabb technológiájának segítségével egészen új ''szemüvegen'' keresztül is megtekinthetünk, nem csak egy monitor előtt ülve járva be a tereket. Ez a virtuális valóság, ahol a megszületendő új terekben nézhetünk szét pontosan úgy, mintha egy időutazást tennék a közeljövőbe, a leendő szobáink falai között. 

De mi is ez a Virtuális Valóság és a VR ( Virtual Reality ) szemüveg, mit is érdemes tudnunk róla? A különböző VR definíciók közül említsük meg György Péter megközelítését: Virtuális Valóságon a digitális technikával létrehozott világot, és az általa felkeltett perceptuális élmény egészét értjük. Linda Jacobson szerint a virtuális valóság úgy is meghatározható, mint olyan számítógéppel létrehozott környezet, amelyben a felhasználó is jelen van. A virtuális valóság lehetővé teszi az információ teljesen más szemléletét, melynek egyik jellemzője, a dinamikusság és közvetlenség. A VV szintén eszköz lehet a modellépítésre és a problémamegoldásra és potenciális eszköz a tapasztalva tanulásra.

A VR-ben a program használója egy sisakot, szemüveget illeszt a fejére, melynek következtében a jobb, illetve a bal szem számára digitálisan előállított kép két, a szemhez közvetlen közel elhelyezett képernyőn jelenik meg. A látványon túl a Virtuális Valóságban a hallás, a tapintás, a hely- illetve a helyzetváltoztatás is fontos szerepet kap. A megjelenített tárgyak megközelíthetőek, megfoghatóak, a program felhasználója kölcsönhatásba léphet velük. A Virtuális Valóságra jellemző az immerzivitás (belemerülés), illetve az interaktivitás úgynevezett real time jellege, vagyis a számítógép késedelem nélkül vagy nagyon kis késéssel ''válaszol'', ami az azonnali reagálás benyomását kelti a felhasználóban.

A kecskeméti székhelyű K.K. Beltér Stúdiótól megrendelheti saját VR szemüvegén keresztül is élvezhető lakberendezési és belsőépítészeti látványterveit. Nagyban segíti a tervezői elvek jobb megértését, és azonnali visszajelzést lehet adni minden apró részletre, sokkal egyszerűbb és gyorsabb a módosítási lehetőség is. Mindamellett egy különleges élményben is része lehet amiről kár lenne lemondani.

 

forrás: lakberinfo.hu